Vågar du läsa listan där myror kryper och ett kräkvirus ledde till att över hundra människor blev smittade efter sitt besök?
Alla som driver en serverings- eller restaurangverksamhet får besök av en livsmedelsinspektör - som granskar hygien, rutiner, kunskap om livsmedel och allergier, lokaler med mera.
Vi har granskat listan med kontrollrapporter från Enköpings kommuns miljöavdelning och listat anmärkningarna.
Avvikelserna kan handla om smuts, temperaturer, personalens hygienrutiner, livsmedelsförvaring, kall- och varmhållning och smuts och skadedjur i lokalerna.
Om kunderna luras till att tro att de får fetaost eller parmesan i sina maträtter – när det i själva verket är något helt annat så leder även det till en avvikelse.
Det är den kommun restaurangerna är verksamma i som sköter kontrollerna, och ska då kunna visa att de uppfyller de krav som finns i livsmedelslagstiftningen.
Restauranger och kaféer med anmärkning sedan 2022, i bokstavsordning.
Astas vedugn
15 mars 2024
Ombeds fotografera köttfärs, klocka och termometer varje timme och skicka in till kommunen. Detta efter ett beslut om föreläggande att åtgärda nedkylningsrutiner som varit ett återkommande problem.
4 januari 2024
Saknar instickstermometer för kontroller, förvarar mat nere i kylen som ska kylas ned men det finns känsliga räkor våningen ovanför, samtliga skärbrädor var slitna och skåriga, städutrustning förvarades olämpligt och oskyddat på personaltoaletten. Verksamhetens handtag och tag-ytor var smutsiga, vilket kan leda till dålig handhygien. Kyllister under arbetsbänk i köket var smutsiga och trasiga.
Vid kontrollen följdes inkommet klagomål om misstänkt matförgiftning upp.
17 februari 2023
Grillade kycklingfiléer förvarades i rumstemperatur och håller en temperatur på 33 + grader. Ansvarig känner inte till kravet om att livsmedel som tillagats ska kylas ner till en temperatur så inte hälsofara uppstår. Verksamheten kan inte uppvisa en termometer vid tidpunkt för kontroll, då det inte finns några termometrar i anläggningen enligt ansvarig.
Livsmedelslokalen är inte ren. Inspektören visade verksamhetsutövaren ytor och utrusning som inte är rena. Både handtag och skärbräda.
22 maj 2022
Provtagning av pizzaskinka visade på otillfredsställande värden av bakterien E.coli. Något som kan leda till sjukdom och blodiga diarréer. Underhåll av lokaler: En trasig kakelplatta kvarstår att laga sedan föregående besök.
Best Western Hotel – restaurang Park Astoria
27 mars 2025
Det konstateras vid inspektionen att på menyn presenteras maträtten "Dubbel smashburgare" med information om att hamburgaren består av svenskt högrev. Vid kontroll på burgarnas originalförpackning framgår det inte att det är burgare av styckningsdetaljen högrev, utan att hamburgarna består av nötkött. Att presentera och marknadsföra maträtten med informationen högrevsburgare vilseleder gästen då hamburgaren inte innehåller högrev.
Bombance
18 april 2024
Taket inuti mikrovågsugnen är sprucket, vilket gör den svår att rengöra. Risk för att bakterier eller mögel kan växa till innanför sprickan. Avvikelsen har noterats vid tidigare kontroller.
6 juli 2024
Beslut om föreläggande att förvara livsmedel vid lämpliga och nödvändiga temperaturer, då fisk och skaldjur uppmättes till mellan +6 till +9 grader vid inspektionen dagen innan. Ett återkommande problem.
28 juni 2023
Personer som hanterar livsmedel har ringar och armbandsur, som bärs så att de kan kontaminera livsmedel. Ingen åtgärd vidtogs vid påpekandet. Smycken noterades även vid kontrollen den 7 juni 2022, och en ring togs då av. Kockens skyddskläder förvaras oskyddade på en toalett.
Kylvaror förvaras i för hög temperatur. Livsmedel med kylkrav, till exempel obearbetade ankbröst med förvaringsanvisning +0-4 grader på förpackningen förvarades i för hög temperatur, +10,8 grader. Fisk och skaldjur uppmättes vara +12,7 grader. Creme brulee uppmättes vara +10 grader. Detta noterades även vid föregående kontroll den 7 juni 2022, då livsmedlen kastades på plats under inspektionen.
Ytterdörr vid varumottagningen stod öppen kontinuerligt utan övervakning av personal, och dörröppningen saknade insektsnät.
Risk att matrester fastnar i kalkbeläggningen i diskmaskinen och att bakterier tillväxer. Detta är en återkommande avvikelse, som noterades även vid inspektionerna den 15 mars 2022 och den 16 november 2021.
7 juni 2022
Livsmedel kastas på grund av för hög temperatur.
5 april 2022
Flera ytor på lokalen och inredningen var fortfarande smutsiga och behöver rengöras. Detta är en återkommande avvikelse, som noterades vid inspektion den 16 november 2021 samt vid föregående uppföljande inspektion den 30 mars 2022.
Gamla matrester låg kvar i kyllister under arbetsbänken mellan frysar, tillsammans med ingrodd smuts i skrymslen av listerna. Se exempel i bilden nedan. Dessa lister var även våta. Ytor där livsmedel hanteras var fortfarande inte gott skick, underhållet var eftersatt och miljöavdelningen bedömer att ytorna är svåra att göra rena.
Bredsands camping – First Camp
27 juli 2022
Vid inspektionen kunde företaget inte visa att de hade en fungerade termometer för temperaturkontroll av kylvaror.
I köket noterades en lucka i väggen som var otät. Risk finns därför att skadedjur tar sig in och etablerar sig i lokalen.
Verksamheten har ingen rutin kring att kontrollera temperaturen på varor vid mottagning. Risk finns då att de tar emot varor som är för varma och därmed eventuellt otjänliga.
Under inspektionen noterades att personalen inte bar skyddande huvudbonad. Detta påtalades och då visade personalen att kockmössa fanns att tillgå och valde då att ta på den.
Bredsand foodtruck
10 juli 2024
Saknas möjlighet för god handhygien. Möjlighet till hygienisk torkning av händer saknas.
Buntas thaimat food truck
25 juli 2023
Oförpackade hamburgare förvarades fortfarande direkt på hyllan i frysen. Dessa uppgavs vid föregående kontroll vara privata, men de utgör en kontamineringsrisk.
Delar av lokal och utrustning är fortfarande smutsig. Smutsig fryslist och inuti frys, samt ovanpå kyldörr. Detta är en kvarstående avvikelse som noterades vid föregående kontroll den 29 juni 2023.
29 juni 2023
Förutsättningar för handhygien saknades, då varmvatten inte fanns samt att den enda vattenhon var handtvättstället. Det var belamrat med smutsdisk (stekpannor). En öppnad oförsluten dunk med sötsur sås stod på golvet, jordiga krukor förvarades på köksbänken. Handskar användes men handtvätt skedde inte vid handskbyte. Personal hade ringar, armband och armbandsur på sig.
Brödernas
16 februari 2024
I en av kylarna förvarades råa hamburgare. Enligt märkning på förpackningen ska de förvaras i max +4 grader. Kontrollmyndigheten mätte temperaturen på olika förpackningar med IR termometer som visade mellan 8-13 grader. Inuti kylen fanns en lös termometer som visade +11 grader.
Kakelplattorna var i princip helt borta nere vid golvet och blottade väggen. Verksamheten spolar sitt golv vid städning. Risk för att smuts stänker upp på väggen. Bakterier och mögel kan växa till.
Chop Chop
18 mars 2024
Beslut om föreläggande att åtgärda avvikelser från en oanmäld kontroll den 14 mars 2024. De ska anordna så att bra varmvattensförsörjning finns tillgänglig för rengöring av livsmedelsanläggningen, samt krav om att handtvättställ skall ha varmt rinnande vatten för handtvättning. Ändra i menyn så de inte vilseleder konsumenter med information om att maträtter innehåller krabbkött då det inte är krabbkött.
1-6 april 2022
Kontrollen genomfördes för att två klagomål gällande misstänkt matförgiftning hade inkommit till miljöförvaltningen den 30 mars respektive den 31 mars. Kontrollen genomfördes på förmiddagen då verksamheten precis hade öppnat. De klagande hade ätit olika maträtter. Klagomålet bedöms som befogat då flertal avvikelser noterades under besöket den 1 april.
Kranen på handfatet i köket var smutsig och på undersidan satt fasttorkade matrester. Inspektionen genomfördes då verksamheten just öppnat och då ska lokalen vara ren.
Frysta livsmedel tinas i kylskåp men under inspektionen stod det aktuella kylskåpet öppet för att snabba på processen. Kyckling som tinades upp under besöket uppmättes till +12 grader med IR-termometer.
Personalen tömmer vattnet i diskmaskinen endast en gång per dag, på kvällen. Detta bedöms som för sällan för den aktuella verksamheten.
Drott Konditori
8 augusti 2024
Konstateras att ytor i livsmedelsanläggningen behöver en grundlig rengöring i frys, fryslister och skåpsluckor. Obevakat fönster står öppet kontinuerligt under hela kontrollen.
Personal på plats vid tidpunkt för kontroll känner inte till samtliga ingredienser som kan orsaka en matallergi i oförpackade livsmedel och färdiga bakverk. För att ta som exempel så känner inte personalen till vilka allergena ingredienser som finns i bakverken Prinsesstårta, Schwarzwaldtårta och Sachertårta. För att ta som exempel: Bakas Sachertårta på Smör? Margarin? Mjölkfritt margarin? Innehåller Sachertårtan mjölkprotein? Är det choklad i? Innehåller chokladen sojalecitin? Är Sachertårtan bakad på vetemjöl? och så vidare. Denna information ska personal vid förfrågan från konsument ha kännedom om.
13 april 2023
Vid inspektionen hade personal som hanterar öppna livsmedel inte arbetskläder. I bageriet hade personalen arbetsklädsel, dock inget hårskydd. I övrigt bar inte personal lämpliga arbetskläder. Bristande rutiner kring personalhygien och handtvätt.
Drottningens Pizzeria
22 maj 2025
Restaurangens salladsbar där färdighackad sallad och olika såser förvaras visade en temperatur på 11,2 till 11,5 + grader i olika sallader och såser vid temperaturmätning.
I menyn presenteras med det ursprungsskyddade livsmedlet parmesan (Parmigiano Reggiano). Ansvariga på plats kan inte redovisa för inspektören att livsmedlet parmesan finns i restaurangen. Den ost som kan verifieras är grana padono som är en annan ost, som
dessutom också innehåller konserveringsmedel (lysozym från ägg).
6 december 2024
Beslut om föreläggande. Ska åtgärda golv, möjlighet till bra och hygienisk handtvätt samt kontrollera och övervaka att fastställda temperaturkriterier.
2 december 2024
Detta var en uppföljande kontroll för att följa upp om avvikelser från livsmedelslagstiftningen åtgärdats. Kontrollen gjordes i form av en oanmäld inspektion. Avvikelser kvarstod.
Verksamhetens salladsbar där färdighackad sallad och kall olika slags pasta, såser, kokta ägg och tinade skalade räkor förvaras visar en temperatur på 10 + grader i räkorna vid temperaturmätning med inspektörens instickstermometer. Räkor ska helst inte överstiga +4 grader.
21 oktober 2024
Oanmäld inspektion med avvikelser på temperaturer, personlig hygien, lokaler och utrustning.
Verksamhetens salladsbar där färdighackad sallad och olika såser förvaras visar en temperatur på 14-16 + grader i olika sallader vid temperaturmätning med inspektörens instickstermometer.
I ett utrymme i källaren där tillverkning av såser och sallader sker saknades hygieniska möjligheter för personalen till att tvätta händerna, vilket lagen också kräver. En vask används både till livsmedel och tvätta händerna, och det saknades även tvål.
Golvytan är trasig och är dessutom svår att göra rent.
11 april 2023
En ordinarie inspektion med avvikelser så som anmärkningar på allergiskyltar, nedkylningskontroller och metod. Rengöring av diskrum och städutrustning.
Enköpings bowlinghall
12 maj 2021
Miljö- och byggnadsnämnden beslutade med anledning av covid att förelägga ASR Bowling AB om att omedelbart vidta åtgärder så att trängsel inte uppstår på serveringsytan vid bowlingbanorna. Samt anpassa nyttjandet av bowlingbanorna så att avstånden mellan sällskapen om max fyra personer är minst en meter.
Fannakrogen
15 september 2023
Beslut om omedelbart förbud mot nedkylning av livsmedel.
14 september 2023
Vid nämndens kontroll av verksamheten så konstaterades det att verksamheten kyler ner bearbetat kebabkött på ett riskfullt sätt. Nedkylningsmetoden verksamheten använder sig av för att kyla ner livsmedel tar lång tid och finns risk finns att bakterier tillväxer och förökas i livsmedlen. Verksamhetens personal kunde inte uppvisa en termometer vid kontrolltillfället.
Skinka som förvarades i kylrännan mittemot pizzaugnen visade på för hög temperatur. Temperaturmätning utfördes med inspektörens instickstermometer och visade på 14 grader. Pizzasallad och förpackade såser var staplade ovanför kylrännan vilken gjorde att de blev för varma.
Avvikelser på utbildning och kunskap vad gäller personlig hygien, utrustningens skick och rengöring. De ska även se över sin skadedjurssäkring.
2 december 2022
Vid kontrollen konstateras det att kebabdressingar och pizzasallad förvaras i för hög temperatur, 16 plusgrader vid kontroll med termometer.
Vid kontrollen konstateras det att livsmedelsanläggningen inte är ren – svartmögel i diskutrymmet och cigarettfimpar på golv vid trappan för utgång.
Spårbarhet av oxfilé gick ej att göra. Vid kontrollen kontrollerades 8 stycken oxfiléer som var på upptining i kylrummet. Ursprung New Zeeland stämpel (ME21). Verksamheten kunde vid tidpunkt för kontroll inte uppvisa något dokument för spårbarhet.
Grekiska grill och bar foodtruck
25 juli 2023
Noterade avvikelser på möjlighet till god handhygien då vagnen saknade vatten. Personal delade toalett med campinggästerna och kände inte till vilket toalett som var avsedd för livsmedelspersonal.
Bristande system för spårbarhet bakåt. Inköpskvitto för calamares och bröd från Jakobsberg som har efterfrågats av myndigheten har inte redovisats.
Grilllbykrogen
3 juni 2024
Ingen avvikelse från maj hade åtgärdats. Temperaturen i kylrännan var ännu högre denna gång med +19 grader. "Uppföljning kan med fördel ske genom att verksamhetsutövaren skickar in bilder på de åtgärder som vidtagits" står i kontrollrapporten, då de fått vetskap om att ägaren var utomlands.
2 maj 2024
Livsmedel som förvarades i kylrännan var +16 grader. Detta var innan restaurangen öppnat för dagen. I kylrännan fanns bland annat kalla såser.
På menyn finns pizza "Venedig" där parmaskinka anges som en ingrediens och även i "Parmasallad". Ingen parmaskinka fanns i kylarna. Däremot fanns en lufttorkad skinka av tyskt ursprung. Konsumenten vilseleds.
Ett fönster i köket stod öppet. Risk för att insekter kan ta sig in i köket och kontaminera livsmedlen.
Grönsöö kafé
21 juli 2023
Fullständig ingrediensförteckning till gulashsoppan, som tillverkas på beställning av cateringföretag i Västerås, har inte uppvisats. Risk finns att felaktig information lämnas till kunder, vilket kan innebära hälsorisker eller att konsumenten luras.
Verksamheten saknar anvisning att bära lämpliga skyddande kläder vid hantering av oförpackade livsmedel under arbetsdagen, såsom vid beredning av mackor eller återuppvärmning av soppa. Detta var en kvarvarande avvikelse från inspektionen ett par dagar innan.
Kebab Zone
8 maj 2023
Vid kontroll kunde inte inspektören verifiera att livsmedel med skyddade ursprungsbeteckning fetaost och parmesan som presenteras enligt menyn är livsmedlen feta och parmesan.
Flera överblivna förpackningar med salladsost fanns i anläggningen. Vid kontrollen kunde inte ansvarig på plats redogöra för vilken temperatur som salladsost/ fetaost ska förvaras vid. Verksamhetsansvarig gissade på 18 + grader. Inspektören redogjorde för verksamhetsansvarig att den temperaturen som står på förpackningen.
Ansvarig kunde inte redogöra för hur man använder verksamhetens termometer. Inspektören visade ansvarig på plats.
Vid kontroll kunde det konstateras att kebabstock av kyckling tinas i rumstemperatur. Ytan på stocken mätte 13 + grader. Obearbetad kebabstock av nötkött förvarades i kebabgrillen, ytan på kebabstocken visade 30 + grader.
Verksamheten förvarar samtliga bearbetade pastasåser i överblivna plasthinkar. Plastförpackningar som det tidigare varit salladsost i. Det är inte lämpligt att återanvända engångsförpackningar som till exempel mejerihinkar, eftersom de oftast inte är avsedda för återanvändning.
14 september 2022
Kyler ner kebab och köttfärs utan att ha nedkylningsrutiner eller utrymme för att kyla ner livsmedel. Vid inspektionen kunde företaget inte visa att de hade en fungerade instickstermometer för temperaturkontroll. Det förekommer nedkylning av kebab tillsammans med andra livsmedel i samma kyl. Detta kan leda till att kylvaror förvaras i för hög temperatur.
Hamnmagasinen
12 juli 2023
För varma räkmackor och upprepning av alla andra avvikelser från inspektionen i juni.
20 juni 2023
Kylvaror förvarades i för hög temperatur. Räkmackor i caféet, som beretts på förmiddagen dagen innan (ca kl 10-11) uppmätte +15,1 grader. Räkor i kylränna i köket uppmätte + 8,2 grader.
Räkmackorna i caféet ställs enligt personal in i bänkkylen nedanför när verksamheten har stängt, och temperaturen på bröd som förvarades i bänkkylen uppmättes vara +14,1 grader. Rekommenderad förvaringstemperatur på fisk och skaldjur är enligt Livsmedelsverket högst +4°C.
Beläggningar fanns invändigt ismaskinen och längs med luckan. Trasig smutsig lysrörsskärm noterades ovanför rena kärl och oövertäckta livsmedel i kylrännan, riven ost bland annat, vilket innebär risk för kontaminering.
Saknas insektsnät för fönster och dörr. Återkommande avvikelse som noterats vid de tidigare kontrollerna den 11 maj 2022, den 15 juni och den 18 juli 2023. Flugor noterades i kökslokalerna.
Material för torkning av händer saknades på personaltoaletten. Kökspersonal återgick till köksarbete utan tvätta händerna efter rast utomhus. Verksamheten saknar övergripande rutiner och anvisningar om arbetssätt för livsmedelshanteringen.
18 juli 2022
Fönster i kök samt dörr i kök stod öppna utan någon form av skyddande insektsnät. Dörren hade ett trasigt nät som inte gick att stänga. Detta har påpekats vid kontrollen den 11 maj, samt varit en avvikelse vid kontrollen den 15 juni.
15 juni 2022
En skylt där personer med allergier uppmanas fråga om matens innehåll saknas. En dörr samt ett fönster direkt in till köket stod öppna utan något skyddande insektsnät.
Hummelsta pizzeria
30 maj 2025
Får ett föreläggande om att inom två veckor se till att kökets handtvättställ har varmvatten, samt se till att inga manuella kranar behöver röras med händerna efter handtvätt.
15 april 2025
Intorkade beläggningar på ljusknappar och handtag till kyllådor, vilket innebär risk att händer nedsmutsas. Detta är en återkommande avvikelse, som noterats vid de två senaste ordinarie kontrollerna den 30 november 2023 och den 27 april 2022.
Personaltoalettens handtvättställ saknade tvål och hygienisk möjlighet att torka händerna. Kökets handtvättställ saknade varmvatten. Diskmaskinen var inte ren från kalkbeläggningar och finns risk att disken inte blir ren.
Förvaring skedde i öppnade konservburkar som ej var avsedda för förvaring, risk att ohälsosamma ämnen övergår till livsmedel. Oförsluten påse räkor i frysen och räkor på golvet inuti frysen.
27 april 2022
Myror kröp över disken vid kassan intill beredningsbänk för pizza. Inga bekämpande insatser mot myrorna hade vidtagits.
Manges bakficka
27 maj 2025
Återbesök där golvet i diskrummet fortfarande var smutsigt. Mögelpåväxt fanns i nederkant på träben i diskrummet. Det fanns också krukor med jord som även denna gång förvarades i kylrummet.
På menyn stod fortfarande "Alla pizzor går att få glutenfria". Eftersom vetemjöl hanteras i lokalerna är påståendet missvisande, och konsumenter kan bli missledda – vilket kan leda till hälsorisker för den som är glutenintolerant.
2 april 2025
Rena skyddskläder förvarades på personaltoaletten. Ombyte skedde inte i lokalen utan i ett källarutrymme som nås via utomhus. Handtvätt skedde inte vid handskbyte. Handtvättstället i köket var belamrat med städartiklar.
Mjukglassmaskinens tapp var inte rengjord. Matrester eller något silikonliknande fanns i innertaket ovanför stekbordet. Handtvättstället var smutsigt. Golvet i diskrummet var smutsigt. Kalkbeläggning på bänk vid diskmaskinen samt rengöringsbehov i diskmaskinen förekom.
Allergihänvisning saknades i restaurangen, vilket är ett krav om inte skriftlig allergiinformation finns vid varje rätt. På menyn står "Alla pizzor går att få glutenfria" vilket är missvisande eftersom vetemjöl hanteras i lokalerna. Jordiga krukor stod på kaffebarens bänk samt kylrum.
I menyn står det fetaost, medan det i kylen står salladsost.
Dokument som visar inköp till Manges bakficka kunde inte uppvisas vid kontrollen eller i efterhand. Dokument som visar handel från Ica skickades in, och internhandel från Ica, vilket inte visar inköpt till den aktuella livsmedelsverksamheten och därmed finns brister i spårbarhetssystemet.
Öppen hantering av livsmedel på bänk nära en öppen bakdörr, som ledde ut till avfallskärl och skogsbryn, vilket innebär föroreningsrisk då damm och annat kan blåsa in. Oskyddade matlådor på hyllor precis innanför öppna bakdörren.
Mc Donalds
16 april 2024
Det var kalkavlagringar i, på och runt diskmaskin. Detta var en återkommande avvikelse. Kalkbeläggningar medför risk att matrester fastnar i kalkbeläggningen och eventuella bakterier växer till, och att flagor kan fastna på disken.
Golvförvaring förekom i tjejernas omklädesrum, i flera olika av tjejernas utrymmen, duschutrymme, städförråd, förråd, killarnas personaltoalett samt betalningsutrymme för drive in i nära anslutning till kök. Detta försvårar rengöringen och riskerar att kontaminera de eventuella ytor där produkterna sedan ställs på. Det blir även svårt att rengöra golvet.
Misto Uno
28 maj 2025
Vid detta återbesök var handtvättstället fortfarande smutsigt, vilket innebär att händerna riskerar att nedsmutsas igen efter handtvätt. Golv längs väggarna under kylar och annan utrustning var fortfarande smutsigt. Golvet var blött i ett hörn under en bänkkyl i bakre delen av livsmedelslokalen, på samma plats som förra kontrollen. Det fanns fortfarande ingrodd smuts på delar av ljusknappar och dörrfoder i trä.
Det fanns för varma varor i kylbänken. Rå köttfärs uppmätte +7,6 °C. Räkor uppmätte +7,7 °C.
Parmesan stod fortfarande i menyn, och verksamheten kunde inte visa att det var parmesan. Vid föregående inspektion användes grana padano. Faktura som visar inköp av parmesan skulle sändas in som bevis, men har inte inkommit. Menyn var ändrad från föregående besök så att det inte längre stod fårost, och istället stod det nu salladsost.
12 maj
Får beslut om föreläggande att åtgärda avvikelser från tidigare inspektion.
3 april 2025
Köttfärsen kastades vid kontrollen då den höll 12 grader. Avvikelse på kyltemperatur är en återkommande avvikelse som noterades vid tidigare planerad kontroll i september 2023.
Allergihänvisning saknas vid försäljning på Foodora. Slitna, repiga ytor med flagnad färg och ingrodd smuts på bland annat dörrposter, vägg och golv. Trasig bänkkyl med läcka i bakomliggande delen av lokalen. Silvertejp på insidan bänkkyl som försvårar rengöring. Kalkbeläggning i diskmaskin hittades.
Parmesan och fårost stod felaktigt i menyn. Det är grana padano och salladsost som används.
Nippon & Frezon catering, Torggatan
31 maj 2022
Vid förra inspektionen noterades matrester på handdiskade skärbrädor och maskindiskade plastkärl. Ingen förändring eller åtgärd hade gjorts sedan förra inspektionen.
19 april 2022
Provtagningsresultat av skärbrädor påvisade att dessa inte var tillräckligt rena.
Flera återanvända diskade plastkärl var våta och stod förvarade tätt. Synliga matrester, sylt eller liknande, noterades på diskade kärl. Detta tyder på brister i diskrutinen.
28 april 2021
Beslut om ett föreläggande att byta ut de slitna skärbrädorna och skapa nya rutiner för att byta ut dem oftare.
31 mars 2021
Enligt personalen upplevs det som tillräckligt att skärbrädorna byts ut en gång om året vid jul. Verksamheten har vid tidigare kontroller den 8 augusti 2019 och 26 oktober 2020, fått anmärkningar på att de vita plastskärbrädorna varit repiga och skulle behöva bytas ut oftare. Vid detta besök var de vita plastskärbrädorna mycket repiga och bedöms som svåra att rengöra vilket innebär en risk för förorening eller smitta.
Resta gårds café
17 maj 2024
Ismaskinen var smutsig invändigt. Kylarnas fläktinsug var dammiga och smutsiga. Servering av oförpackade livsmedel skedde utan att det gjordes tydligt för konsumenten hur denna kan få reda på matens innehåll av allergener.
På menyn skyltades att löjromsvåffla serveras med Bröderna Perssons finaste Kalix löjrom, medan verksamheten enligt faktura har köpt in Löjrom Bottenviken Ekofisk. Verksamhetens användning av den säljande och skyddade beteckningen "Kalix löjrom" är otillåten, och den frivilliga skyltningen är vilseledande.
Verksamheten har i sociala medier publicerat att ungersk ullgris eller Mangalitsa innehåller "högre halt av Omega-3". Näringspåstående om omega 3-fettsyror får endast göras om produkten innehåller mer än en viss mängd.
Rice Garden
Stängde i början av 2025 men fastighetsägaren söker ny hyresgäst som vill öppna thai- och sushirestaurang och ta över inventarier och utrustning.
18 november 2024
Får ett beslut om föreläggande att åtgärda följande: 1. Se till att kökspersonalens arbetskläder förvaras hygieniskt och väl avskilt från privata kläder samt andra källor till förorening. 2. Se till att personal som arbetar med oförpackade livsmedel använder en separat personaltoalett som inte delas med kunder. 3. Analysera pH-värde i sushiris som är lagat efter verksamhetens recept och säkerställa att pH-värdet är 4,5 eller lägre.
8 oktober 2024
Verksamheten har inte visat att verksamhetens recept på sushiris är säkert för kunder att äta. Använder fortfarande kundtoaletten trots tidigare noterat som avvikelse. De privata och arbetskläderna hängde fortfarande för nära varandra och vidrörde varandra. Det fanns brister i kunskap och det var oklara rutiner kring personlig hygien.
Känsliga kylvaror som fisk och skaldjur förvarades i för hög temperatur.
27 augusti 2024
Personal använder kundtoalett istället för egen. Räkor förvarades för varmt i en kyl som stod längst bort i restaurangdelen i ett hörn. Företaget har inte tagit tillräckliga åtgärder för att bekämpa flugorna som kan sätta sig på till exempel skärbrädor. Verksamheten saknade rutin för att kontrollera att matvaror är tillräckligt kalla/varma.
11 maj 2024
Avvikelser vad gäller skyddskläder, toalett, temperatur, kritiska styrpunkter på sushiriset.
25 september 2023
På flertalet ytor var det inte bara smuts och flott från dagens produktion, utan det var ingrodd smuts/flottbelägg/matrester som var äldre än en dag. Fanns bland annat på vattenho/handtvättställ, invändigt och utvändigt gällande alla kylskåp, micro, knappar och handtag till utrustning samt dörr till förråd, golv med mera.
Fisk förvarades i kylmonter mellan +5 grader till +13 grader, beroende på om mätningen skedde i eller runt fisken.
Saby-Jai thai
16 januari 2025
Beslut om ett föreläggande att inom tre månader åtgärda återkommande problem från mars 2022 och framåt med regelbundna storrengöringar, byta skärbrädor, underhållsrundor i lokalen, underhålla slitna och trasiga ytor, rengöra inredning och införa hygieniska arbetssätt som till exempel lägga använda redskap i disken.
12 december 2024
Avvikelser från november kvarstår vad gäller förvaring och hygien.
24 november 2024
Smutsiga och trasiga ytor på många ställen i livsmedelslokalen. Ohygienisk förvaring. Smuts bland annat i fryslådor, lister, golv, väggar och ljusknappar och handtag. Döda flugor vid ljusarmaturer.
21 mars 2023
Behövs rengöring av handtag och ytor, kunskap om handhygien, ett handtvättställ och möjlighet till handhygien.
7 mars 2023
Inspektör informerade att storstädning kan göras två gånger per år istället för en gång per år vid jul.
1 juni 2023
Problem från mars kvarstår.
22 mars 2022
Diskussion om att regelbundet genomföra "sällanrengöring" av ytor som inte ingår i dagliga rengöringen.
SG Restaurang & Pizzeria (Fjärdhundra)
6 maj 2024
Verksamhetsutövaren saknar en rutin för temperaturkontroll av livsmedel. Livsmedelsanläggningens kylskåp med förvaring av kalla såser samt tinad prefabricerad kyckling håller +12,8 grader istället för max +8.
Ytor i livsmedelsanläggningens utrymme är inte rena. Ytor på hyllor i trä ovan pizzaugnen är eftersatta vad gäller rengöring. Brister i personlig hygien eftersom personaltoaletten saknar material för hygienisk torkning. Att kunna tvätta händer och torka händer är en grundförutsättning vid hantering av livsmedel.
Skolstakrogen
10 juni 2025
Inspektör konstaterar att det inte är fårost i rätterna som det står på menyn. Det är en annan ost med ingrediensen komjölk. Restaurangen tillagar och bereder pepparsåser och rödvinssåser som kyls ner och sparas för återuppvärmning vid beställning. Detta utan att göra kontrollmätningar vid nedkylningsförfarandet.
Det saknas också information på verksamhetens webbsida som tydliggör för konsumenten hur denna kan få reda på matens innehåll av allergener.
22 maj 2023
Förvarar fryst packat kött i handtvättställ. Falukorv på menyn som inte ska benämnas som falukorv. Det finns smutsiga ytor, även på handtag till kylar. Det förkommer golvförvaring i kyl- och frysrum och dålig möjlighet till handhygien vid tvättställ.
Sunnys matglädje
12 maj 2025
Vid inspektion bar kökspersonal ringar och armband. Detta riskerar att kontaminera livsmedel. Skåpet för nedkylning av livsmedel var smutsigt.
Tapicante (Helgas vänners blivande lokal)
16 februari 2024
Luft flödade från ett förorenat område till ett rent. Bakdörren till garaget stod öppen. En påtaglig doft av avgaser och cigarettrök fanns i köket. Vilket innebär att kökets ventilation suger in luften från garaget.
Personal bar inga skyddskläder. Ytterskor och jacka användes dessutom i köket.
Omklädningsutrymme och förvaring av skyddskläder finns längst in i lokalen. Där även mycket andra saker förvaras. Utrymmen är inte stängt från övriga köket/lager. Rena skyddskläder förvarades på en hylla utan skydd från andra saker i rummet. Miljöavdelningen anser att omklädningsrum behövs i er verksamhet eftersom ni hanterar oförpackade livsmedel och då ska ha rena kläder.
Bakdörr ut mot hyreshusets garage stod helt öppen under hela kontrolltillfället. Risk för att skadedjur, såsom möss, kan ta sig in i köket.
Det saknades handtorkspapper på personaltoaletten.
The Players Inn
20 oktober 2023
Vid kontrolltillfället förvarades livsmedel i en kylränna sedan föregående dag. Temperaturkontroll utfördes och visade på 11 grader vilket är för högt.
Svart och rosaorange tillväxt syntes på flera ställen i ismaskinen. Rengöringsrutin för ismaskinen är bristfällig.
31 maj 2022
Uppföljning från aprils besök. Den handdiskade nyinköpta gula skärbrädan visade att den inte var tillräckligt ren. Den slitna blå skärbrädan var däremot tillfredsställande ren. Skärbrädorna handdiskas löpande, och diskas i maskin varje vecka eller i slutet på varje dag. Om skärbrädorna inte blir tillräckligt rena, kan detta innebära hälsorisker för konsumenten.
19 april 2022
Provtagning av två skärbrädor påvisade att dessa inte var tillräckligt rena. Utrustning som kommer i kontakt med livsmedel är dåligt underhållen vilket medför en risk för kontaminering.
Tokai sushi
20 januari 2025
Ett stort magsjukeutbrott kopplades till sushirestaurangen Tokai. Kommunen meddelade efter utredning och provtagning att två ur personalen bar på Norovirus som orsakar vinterkräksjuka. Mycket tyder på att det låg bakom utbrottet. Totalt rapporterades ungefär 135 fall av magsjuka bland gästerna.
25 april 2024
Personal delar toalett med gästerna och rutin för att hindra eventuell smitta saknas, till exempel rengöringsrutin. Handtvättställ i köket saknade tvål.
Personalen byter om till arbetskläder (skyddskläder) hemma, vilket innebär risk att de blir smutsiga. Lokalens utformning medför en risk för kontaminering under hantering och tillagning av livsmedel. Sköljning av livsmedel och blötläggning av ris sker på samma plats som handdisk och handtvätt, på ett sätt som medför risk för kontaminering av livsmedel.
Verksamheten svarade att 9-bitars sushi med rullar innehållande surimi crabsticks kunde serveras till kund som är allergisk mot ägg. Enligt förpackningens information innehåller surimi crabsticks äggvita.
Lax som förvarades i en kylbänk uppmätte temperatur på +8,5 grader C, mätt mellan två laxfiléer/sidor med miljöavdelningens instickstermometer. Förvaringsrekommendationen är 0-4 grader C för laxfilé hel sida.
Diskmaskinen var smutsig invändigt. Metallarmen som övre rotorbladet sitter i hade en kladdig beläggning och eventuellt kalkbeläggning.
Pepparrotsbadet
28 februari 2023
Frysta hallon används till smoothie utan föregående upphettning. Förpackningen var märkt med tillagningsanvisningen "Koka bären innan användning". Detta innebär hälsorisker och risk för vinterkräksjuka.
Personal bar armbandsur och smycken som kan förorena livsmedel. Piercingar var ej urtagna eller övertejpade. Cafépersonal hade inte genomgått utbildning i livsmedelshygien, som enligt verksamhetens rutiner ska göras.
Handtvättstället vid kafékassan och handtvättstället på personaltoaletten saknade handtorkpapper eller annat hygieniskt sätt att torka händerna.
11 augusti 2023
Verksamheten förvarar skurna tomater och rödlök i lag i kylränna. Tomaterna visar en yttemperatur på +16 plus grader istället för rekommenderad kyltemperatur på + 8 grader.
Verksamhetens lilla frys, för förvaring av till exempel frysta hamburgare, är i behov av avfrostning och rengöring. Samt de livsmedel som förvaras i förpackningar i frysutrymmet behöver stängas med en plastklämma eller dylikt för att inte frost, vatten och is ska kontaminera livsmedlen och då med hänsyn till hur mycket frost som noterades i frysen.
Piccola Italia
13 september 2023
Ovidkommande saker som inte ska användas fanns i köket, till exempel en undanställd ugn och byggredskap (färgblandare).
Det fanns en mopp som användes till all städning på alla ytor. Det bör finnas olika moppar till olika ytor. Kundtoalettens mopp ska inte användas i köket.
Noterade avvikelser på att dörr saknar insektsnät, handtvättställ saknade tvål samt kalkbeläggningar i diskmaskinen.
Hyllställning med kantiner på hade ett smutslager av damm och fett från olja/matos.
19 oktober 2022
Sex dagar gammal köttfässås i kylbänken. Behöver ett system som talar om hur gammalt ett livsmedel är så de vet när det ska slängas.
Några flugor i köket och omklädningsrum. Lokalerna var i behov av en grundlig rengöring. Bland annat golv, väggar, hyllor där ren utrustning förvaras, kylaggregat, städutrymme samt städutrustning, lampknappar, hjul på bänkar och diskställ, utvändigt på bänkar och annan utrustning.
15 januari 2021
Har förbättrat rutiner för varmhållning sedan sist men de behöver förebygga riskerna och fortsätta dokumentera temperaturmätningar.
10 december
Får ett förläggande att varje dag tills beslutet upphävs dokumentera temperatur för varmhållning av mat, skapa rutiner för hantering av kebabstocken och varmhållning av livsmedel.
10 december 2020
Får förbud att kyla ned kebebstock. Bristerna är sa allvarliga att det finns risk för människors hälsa. Därför gäller beslutet omedelbart.
9 december 2020
Uppföljning från inspektion 7 december. Enligt personalen har ingen kontroll av varmhållningen varken i buffén eller av kebaben skett sedan besöket. Inga rutiner eller kontroll av nedkylningen av kebabstocken finns än. IR-termometer saknas i verksamheten.
7 december 2020
Några av behållarna i kylbänken var överfulla och lock kunde inte sättas på. Livsmedlen i de överfulla behållarna visade temperaturer på 15-16 grader, vilket är för högt.
Samtliga temperaturer vid varmhållning är för låga och det finns risk för att tillväxt av bakterier som kan göra kunderna sjuka sker. Ingen övervakning av temperaturen i kebabstocken sker vid nedkylning. Det finns därmed en risk för att temperaturen längst in i kebabstocken inte kommer under +8 grader inom 6 timmar.
Varmhållning av den uppskurna kebaben visade en temperatur på under 50 grader när IR termometer användes.
Pinchos
29 april 2024
Personal kunde ej hitta termometer vid kontrollen. Ingen kontroll görs på att kylda och frysta livsmedel håller tillräckliga temperaturer vid levereras till verksamheten.
Vid kontrollen förvarades räkor och musslor intill en spishäll som genererar värme runtom. Temperaturen på ytan av räkorna visade på 24 grader mätt med inspektörens IR-mätare. Personal som hanterar lax och räkor kunde ej svara på lämplig förvaringstemperatur för dessa. Ris samt sås kyls ner på verksamheten. Enligt personal står livsmedel framme i ca 5-6 timmar med lock på innan det ställs in i kylbänk när personal ska hem.
Flertalet lister till kylar var spruckna och trasiga, vilket försvårar rengöring. Några lister var även smutsiga.
13 jul 2023
Kylvaror till exempel skagenröra förvarades i för hög temperatur. Räkor i köket uppmättes vara +11,2 grader med inspektörens kalibrerade instickstermometer.
I kyllådorna förvarades oförpackade livsmedel. Lister till några av kökets kyllådor var spruckna och trasiga, samt i behov av rengöring.
Kalkbeläggningar fanns i diskmaskinen, vilket medför risk att matrester fastnar i kalkbeläggningen och mikroorganismer kan växa.
Pizzeria Karavan
8 maj 2025
Får ett föreläggande med risk för att betala löpande vite på 5 000 kronor per månad och per avvikelse – om de inte ordnar så rå köttfärs och räkor förvaras i max +4 grader. De ska även dokumentera två dagliga temperaturkontroller i kylbänk och kylränna.
26 mars 2025
Kvarstående avvikelser sedan tidigare. Räkor och rå köttfärs blandad med grönsaker förvarades fortfarande i för hög temperatur i kylrännan mittemot pizzaugnen. Det fanns inga lock på kantinerna. Kontroll av tid eller kylvarornas temperatur när de förvaras i kylännan sker inte.
2 april 2025
Fortfarande avvikelser från februari på temperatur vad gäller räkor och rå köttfärs.
Temperaturavvikelse på räkor och rå köttfärs i kylrännan mittemot pizzaugnen har konstaterats vid flera uppföljande och planerade kontroller den 20 februari 2025 och den 19 november 2024, samt den 15 september, 19 juli och 23 januari 2023. Räkornas temperatur och förvaringstid diskuterades även vid en tidigare kontroll den 6 december 2022.
Pizzeria Milano
Det konstateras att de saknas allergihänvisning och allergiinformation på hemsidan och vid distans- och onlinebeställning.
Gummilister vid kylbänkarna inte är rena. Fryst ost förvaras i stora frysen oskyddat med risk för kontaminering. Risk föreligger att osten blir kontaminerad med oönskade ämnen samt frysskadad eftersom att frysens utrymme inte är rent.
Pizzeria Picasso
27 maj 2025
Får ett föreläggande att inom två veckor åtgärda brister från tidigare besök vad gäller hur sås ska vispas, ansluta ett handtvättställ till avlopp, installera fungerande handtvättställ på personaltoalett, se till att tvål finns i beredningsrummet samt åtgärda golv- och väggytor i köket för lättare rengöring.
23 maj 2025
Inspektör konstaterade att färg/cementblandare användes för att vispa såser, vilket inte är av ett material som är godkänt för att komma i kontakt med livsmedel.
Handtvättställ i köket vid pizzabakning var ej anslutet till avloppet. När kontrollen påbörjades, ca kl 16:00 på eftermiddagen, var vattnet till handtvättstället ej påslaget. Detta slogs på vid påpekandet. Under handtvättstället fanns en torr plastbehållare med tre stycken sprayflaskor i som vattnet kunde rinna ut i.
Personalen använder istället gästtoaletten ute i matsalen, där de har möjlighet att tvätta händerna. Att dela toalett med gästerna innebär en risk för smitta till personalen.
Väggen i köket där handtvättställ är placerat var av trämaterial, OSB-skiva, vilket gör ytan svår att rengöra samt risk för mögel.
3 april 2025
Pizzasallad förvarades för varmt. Stor välfylld skål som stod nere i botten i en kylbuffé. Inspektör utförde temperaturkontroll med instickstermometer mitt i salladen, temperaturen var +13 grader.
Dålig möjlighet till god handhygien samt avvikelser på utrustning och material som kommer i kontakt med livsmedel.
24 augusti 2024
Avvikelser på rengöring, temperatur för förvaring, varmhållning och nedkylning. Saknas insektsnät.
21 maj 2024
Saknas varmvatten till handtvätt. Avvikelser vid tempkontroll med instickstermometer.
12 april 2022
Lister trasiga i ett par kylskåp. Golvförvaring förekom i kyl- och frysrum - riskerar att kontaminera de eventuella ytor där produkterna sedan ställs på.
28 februari 2022
Avvikelser på hur underhåll av lokalen och utrustning sköts. Golvförvaring i kyl- och frysrum. Smutsiga handtag till kyl- och frysrum. Avvikelse på kylförvaring av räkor och nötfärs. Tempkontroll och sticktermometer saknas. Material i kontakt med livsmedel och förvaringskärl.
12 april 2022
Avvikelser på trasiga lister och hur lokaler och utrustnings görs rena. Golvförvaring i kyl- och frysrum.
Pizzeria Torino
20 februari 2025
Person som hanterade oförpackade livsmedel hade ytterkläder på sig, och saknade skyddskläder. Handtvättstället var belamrat och handtvål saknades.
Viss risk att plastbitar kan lossna och hamna i livsmedel samlade bakterier då skärmaskinens övre plastdel var trasig. Trångt på arbetsytor där oxfilé hanterades som försvårar hygienisk hantering. Dator och privata saker som inte hör hemma i beredningsutrymmet fanns.
8 december 2023
Avvikelser i system för spårbarhet, tillagning och varmhållning av kebabkött, rengöring samt utrustningens skick.
30 mars 2021
Restaurangen kunde visa upp följesedel för den aktuella oxfilén men det gick inte att verifiera med datum eller batchnummer att följesedeln och köttet hörde ihop.
Pizzeria Tullen
19 september 2024
Beslut om ett föreläggande att ange korrekt information och presentation av livsmedel i företagets menyer.
16 september 2024
Vid kontrollen konstateras det att verksamheten presenterar maträtten Grekisksallad och Vulkanpizza i menyn med livsmedlet fetaost, presentationen sker även digitalt på verksamhetens webbsida. Den ost som används i beredningen och som serveras till konsument vi beställning av maträtterna är en annan ost med komjölk, märke tärnad salladsost. Denna avvikelse konstaterades även vid förra årets kontroll 7 juni 2023 och är återkommande.
Walter kaffebar
30 januari 2025
Livsmedelsinspektören var för fjärde gången på Walter kaffebar. Nu fanns inte längre något att rapportera angående råttinvasionen kaféet dragits med sedan tidigt hösten 2024.
11 december 2024
Avvikelser angående skadedjur och rengöring kvarstår från oktober. Inspektörerna konstaterar också en ny yta/plats med skadedjursspillning bakom en kyl i beredningsutrymme, eller om det tidigare varit ett bo för råttor.
5 november 2024
Avvikelser angående skadedjur och rengöring kvarstår från oktober. Löpande vite införs med 10 000 kronor per månad om inte problemet med råttor åtgärdas.
23 oktober 2024
Beslut om föreläggande att åtgärda skadedjur och desinficering inom en vecka:
Den 23 september 2024 inkom ett klagomål till nämnden om att det har varit möss i kökets fik och förråd i flera månader. Nämndens inspektör utförde en oanmäld kontroll den 21 oktober 2024. Vid kontrollen konstaterades spill från skadedjur troligtvis från råttor på grund av spillningens storlek. Det uppmärksammades även att livsmedelsanläggningen inte är tät då skadedjur har tillträde till lokalen.
4 september 2024
Avvikelser från april kvarstår. Fönster öppet under hela kontrollen. Får en avvikelse för att det saknas insektsnät mot skadedjur.
9 april 2024
Det är hål in i väggen där dörrlist ska sitta. Livsmedel hanteras runtomkring denna yta. Ytor i livsmedelslokaler som ej är släta och täta är svåra att hålla rena samt utgör risk för skadedjur tar sig in i livsmedelslokaler.
En orange beläggning har lagt sig inuti ismaskinen. Grogrund för olika långsamväxande bakterier i ismaskinen. Rengöring av golvet var eftersatt, bland annat under spis samt under kylbänk i "lagerdelen". Kompressor till kylbänk saknade skydd och var dammig. Nedkylning av livsmedel sker i kylskåp bland andra livsmedel -andra livsmedel kan påverkas.
Walla tamam Libanesisk restaurang (Orientaliska palatset)
30 april 2024
Beslut om föreläggande att omgående åtgärda tidigare avvikelser: 1. Bolaget ska förvara livsmedel vid lämpliga och nödvändiga temperaturer som säkerställer och medför att hälsofara inte uppstår. 2. Bolaget ska bedriva temperaturkontroller av livsmedel för att upptäcka och vidta åtgärder när livsmedel förvaras i olämpliga temperaturer som kan medföra att hälsofara uppstår.
25 april 2024
Verksamhetens livsmedel som förvaras i kylrännan i köket mäter 14 grader vid temperaturkontroll med livsmedelsinspektörens termometer. Termometerns insticksgivare används vid kontrollmätning i livsmedlen. Även livsmedel på salladsbordet ute på buffén för självservering mäter +13-14 grader vid temperaturkontroll med insticksgivare.
31 oktober 2023
Sallad och röror i salladsbuffén samt livsmedel i kylrännan i köket förvarades fortfarande vid för hög temperatur. Uppmätt temperatur på paprikaröra på buffén var +11,4 grader C, uppmätt med instickstermometer. Uppmätt temperatur på livsmedel i kylrännan i köket var +15 grader C. Vid kontrollen den 28 september 2023 konstaterades samma avvikelse, vilket innebär att avvikelsen kvarstår.
Ya Asiatiskt Kök
15 juni 2022
Vid detta uppföljande besök kvarstod en avvikelse. Kylvaror på buffén förvarades i för höga temperaturer fortfarande. Sushi och uppskurna grönsaker uppmättes till mellan +14 grader och +20 grader med myndighetens IR-termometer.
8 juni 2022
Temperaturer på verksamhetens buffé kontrollerades vid besöket och livsmedel kylförvaras i för höga temperaturer. Golvet i torrförrådet var vid behov av rengöring.
Vid kontrollen noterades att nästan alla lock i verksamhetens buffé var trasiga. Det kan finnas risk att plastbitar kan hamna i maten. Vid kontrollen noterades att det fanns svarta fläckar på fogen vid handtvätt i köket som kan tyda på mögel tillväxt.